

Parownik bambusowy dwupoziomowy 20 cm Dexam

Opis
Tradycyjny orientalny parownik wykonany z bambusa, to narzędzie do gotowania zdrowych dań na parze. Jest niezbędnym elementem wyposażenia kuchni dla osób, które w łatwy i wygodny sposób chcą przygotowywać wartościowe posiłki, bez utraty witamin, minerałów i składników odżywczych z produktów.
Parownik Dexam wykonany został z wysokiej jakości drewna bambusowego, materiału naturalnie antybakteryjnego, a więc bezpiecznego w kontakcie z żywnością. Posiada gęsto tkane wieczko, dzięki czemu powstała podczas gotowania para nie ulatuje zbyt szybko. Listwy między poziomami koszyków są natomiast wystarczająco szerokie, by oba poziomy były równomiernie parowane. Parownik ma dwa poziomy, umożliwia więc gotowanie większej ilości produktów na raz, oszczędzając czas i miejsce.
Jak gotować na parowniku?
Aby przygotować posiłki na parowniku, należy napełnić szeroki garnek lub wok kilkoma (3-5 cm) wody, wstawić bez przykrywki na niewielki płomień kuchenki i doprowadzić do lekkiego gotowania (nie dopuszczając do gwałtownego wrzenia). Następnie należy wstawić do naczynia przykryty parownik. Para z lekko gotującej się w garnku wody paruje i przechodzi przez parownik, gotując produkty się w nim znajdujące. Długość czasu potrzebnego na przygotowanie jedzenia jest uzależniona od rodzaju produktów.
Produkty do ugotowania można kłaść bezpośrednio na tacach parownika, niemniej jednak zaleca się wyłożenie ich najpierw np. papierem do gotowania. W ten sposób mamy pewność, że np. ewentualny tłuszcz lub olejki powstałe podczas parowania nie wsiąkną w bambusowe drewno.
Przed pierwszym użyciem parownika zaleca się umycie go delikatnym płynem do naczyń i ciepłą wodą, a następnie parować puste, przykryte naczynie przez około pół godziny.
Średnica: 20 cm
Wysokość: 15 cm